Ympäristövastuullisuussuunnitelma - Suomen Kiipeilyliitto ry.
Yleistä
Kiipeily on ollut luonnossa ja luonnon armoilla liikkumista lajin alkuaikoina. Nykyisin urheilukiipeilyssä liikutaan mahdollisimman haastavilla tai kauniilla, turvallisilla kallioseinämillä. Luontoarvojen vaaliminen kuuluu lajin etiikkaan, jotta harrastuspaikat säilyvät nykyisille ja tuleville kiipeilijöille.
Kaikesta harrastamisesta huomattava osa tapahtuu lajia varten rakennetuissa sisähalleissa. Kiipeilyliiton jäsenseurojen toiminta painottuu perinteiseen ulkokallioilla tapahtuvaan kiipeilyyn. Kaupallisten yritysten toiminta painottuu sisähallien pyörittämiseen. Kiipeilyliiton oman suoran toiminnan ympäristövaikutukset ovat varsin pienet. Välilliset vaikutukset usean kymmenen tuhannen harrastajan toimintaan ovat merkittäviä.
Lajin harrastamiseen liittyvät ympäristövaikutukset voidaan jakaa selkeästi kahteen ryhmään. Kotoa harrastuspaikoille liikkumisesta syntyvät ympäristövaikutukset ja harrastuspaikoilla paikalliset vaikutukset ympäristöön, kun harrastaminen ei tapahdu sisätiloissa.
Kilpailutoiminta
Kilpailutoiminnassa keskeisessä roolissa on korkeatasoiset kansalliset kilpailut sekä menestys kansainvälisissä kilpailuissa. Hyviin kilpailuihin tulee paljon osallistujia ja yleisöä. Kansainvälisissä kilpailuissa menestyminen edellyttää paljon matkustamista ja laaja menestyminen isolla joukkueella matkustamista. Perinteiset kilpailulliset tavoitteet ovat monessa mielessä ristiriidassa perinteisten ympäristötavoitteiden kanssa. Kiipeilyliitossa asiaa ei nähdä pelkästään ristiriitana.
Kansalliset kilpailut tuodaan mahdollisimman lähelle yleisöä, jotta paikalle saadaan paljon yleisöä luomaan tunnelmaa ja matkustamista syntyy vähemmän.
Kansalliset kilpailut televisioidaan yleisillä kanavilla tai nettilähetyksinä, jotta laji saavuttaa merkittävästi suurempaa näkyvyyttä.
Kansainvälisten kilpailujen kohdalla kilpailumatkoihin yhdistetään harjoitusleirejä, jotta matkustamisella saavutetaan mahdollisimman paljon hyötyjä
Maajoukkuetoiminnassa edetään PM-kilpailujen kautta EM-tasolle ja vasta siellä todetun menestyksen jälkeen matkustetaan kauempana oleviin kilpailuihin.
Tapahtumat
Kiipeilyliitto järjestää suoraan hyvin vähän tapahtumia. Liiton jäsenseurat järjestävät omille jäsenille ja laajemmalle kohderyhmälle erilaisia kiipeilytapahtumia. Kiipeilyliitto tukee vuosittain joitain tapahtumia. Tukea myönnettäessä arvioidaan tapahtuman valtakunnallista merkitystä lajille sekä järjestelyjä lajin turvallisuuden ja paikallisten kiipeilykohteiden ympäristökuormituksen osalta. Ulkokallioilla tapahtuva toiminta on pääsääntöisesti toisen maalla tapahtuvaa toimintaa. Kiipeilyliitto painottaa tällaisessa toiminnassa:
- autoliikenteen haittojen minimoimista
- luontoon jäävien jälkien minimoimista
Uudet näkökulmat näiden asioiden huomioimisessa edistävät liiton myöntämää tukea. Tapahtumien osallistujamäärien kasvaessa autoliikenteen paikalliset haitat kiipeilykallioiden läheisyydessä kasvavat, ellei liikkumiseen ja liikenteen ohjaamiseen panosteta.
Koulutustoiminta
Kiipeilyliitto Kouluttaa eritasoilla köysitoiminnan ja kiipeilyn ohjaajia. Liitto ei kouluta suoraan lajin harrastajia. Liiton koulutuksen saaneet kouluttajat pitävät erilaisia kursseja harrastajille jäsenseuroissa ja kaupallisissa yrityksissä. Liiton koulutustoiminnalla on iso välillinen vaikutus lajin harrastajien käytökseen luonnossa. Köysitoiminnanohjaajat (KTO) ja kiipeilyohjaajat (KO) oppivat kursseilla keskeiset huomioitavat asiat, kun harrastaminen tapahtuu luonnossa. Turvallisuuskoulutuksen yhteydessä opetetaan tärkeitä tapoja ja toimintamalleja:
- Kallioilla liikuttaessa kunnioitetaan niillä pesiviä lintuja, kyse on tärkeästä ympäristö ja turvallisuusasiasta
- Kiipeilykallioilla pitää huomioida korostetusti kaikki retkeilijöiden ympäristöohjeet, koska toiminta keskittyy vuosia pistemäisesti
Kallioiden kehittäminen liikuntapaikoiksi
Keskeinen osa kiipeilyliiton toimintaa on ollut koko liiton historian ajan kiipeilykallioiden varustaminen porahaoilla ja oppaiden laatiminen kiipeilykohteista (topokirjat). Porahakojen käyttäminen vähentää tarvetta liikkua kallion päällä ja kiinnittää varmistusköysiä kallion päällä oleviin puihin. Korroosion kestävät pienet ja erittäin vahvat teräksiset varmistusköysien kiinnityspisteet ovat ulkopuolisille lähes huomaamattomia. Niillä on iso merkitys turvallisuudelle ja luonnon kulumiselle kallioiden ympäristössä.
Perinteisten painettujen kirjojen lisäksi kiipeilyliitto tuottaa digitaalista materiaalia ja tekee yhteistyötä ison julkaisualustan kanssa (27crags.com). Tällä materiaalilla on tärkeä valistava rooli ympäristöhaittojen vähentämiseen yleisellä tasolla ja jokaisen kohteen erityisominaisuudet huomioiden.
- Kiipeilykallioiden ajo-ohjeiden yhteydessä annetaan mahdollisuuksien mukaan ohjeet julkisenliikenteen ja kevyenliikenteen käyttäjille
- Jokaiselle kohteelle annetaan tarkat lähestymisohjeet, jotta luonto ei kulu turhaan uusien polkujen muodossa
- Tarvittaessa annetaan ohjeet eläinten pesimärauhan huomioimiseen
Matkustaminen ja hallinto
Kiipeilyliiton hallinto koostuu yhdestä vakituisesta työntekijästä ja yhdestä tai kahdesta osa-aikaisesta avustajasta. Avustajia käytetään julkaisujen tekemiseen ja kilpailutoiminnan koordinointiin. Toiminnanjohtajan ja avustajien työ on pääosin omalla kotipaikkakunnalla tapahtuvaa toimistotyötä.
Kiipeilyliiton hallitus ja valiokunnat ovat käyttäneet erilaisia etäyhteyksiä kokouksissa hyvin paljon myös ennen koronpandemiaa. Hallinto kokoontuu 2-4 kertaa vuodessa yhteiseen fyysiseen kokoukseen. Kiipeilyliitossa ollaan tarkkoja matkakulujen maksamiseen, joten matkustamista ja siitä syntyviä ympäristövaikutuksia syntyy hyvin vähän hallinnossa.
Hankinnat
Kiipeilyliiton hankinnat liittyvät kallioiden porahakoihin, koulutusvälineisiin ja liiton julkaisuihin liittyviin palveluhankintoihin.
1. Tavoite, lähikallioiden kehittäminen
Kehitetään kaupunkikeskustojen lähellä sijaitsevista kallioista hyviä harrastuspaikkoja. Tällaiset kalliot ovat usein osittain rakennetussa ympäristössä, jolloin kallioilla tapahtuva toiminta kuluttaa luonnontilaisia ympäristöä vähemmän. Useat harrastajat voivat liikkua harrastuspaikkoihin julkisella liikenteellä, jalan tai polkupyörällä. Tämä parantaa etenkin nuorten harrastusmahdollisuuksia ja vähentää matkustamisesta syntyviä päästöjä. Tuhannet kalliokiipeilyn ja boulderoinnin harrastajat käyvät kymmeniä kertoja kesäkauden aikana kiipeilemässä ulkokallioilla. Siitä syntyy merkittävä määrä liikennettä, mitä voidaan vähentää huomattavasti tarjoamalla enemmän ja parempia harrastuspaikkoja lähellä lajin harrastajia.
Toimenpiteet
Liitto tukee jäsenseuroja asutuskeskusten lähellä olevien kallioiden kehittämisessä ja antaa tarvittavat porahaat ja muun materiaalin siihen. Liitto edistää lisäksi neuvotteluja kaupunkien ja kuntien kanssa, jotta näitä kohteita saadaan paremmin kiipeilykäyttöön.
Seuranta
Uusien ja nykyisten Citykallioiden käyttöä seurataan 27crags verkkopalvelun avulla, mistä harrastajat hakevat tietoa kallioista ja kirjaavat omia suorituksia.
Arviointi
Access valiokunta ja hallitus arvioivat vuosittain
2. Tavoite ympäristöohjeiden päivittäminen kallioiden kehittämiseen
Luodaan laaja materiaali uusien kiipeilykallioiden avaamiseen ja vanhojen kohteiden kehittämiseen, mikä auttaa lajin harrastajia huomioimaan ympäristöseikat turvallisuuden lisäksi kehittäessään uusia kiipeilykallioita. Kaikki kiipeilykallioiden kehittäminen tapahtuu Suomessa harrastustoimintana, joten ohjeistusta ja sen jalkauttamista tarvitaan paljon. Erilaiset irralliset ohjeet kootaan yksiin kansiin ja materiaali päivitetään ympäristöolan ammattilaisten toimesta.
Toimenpiteet
Toteutetaan opas kiipeilykallioiden kehittämiseen.
Seuranta
Oppaan valmistelun ohjausryhmä
Arviointi
Hallitus
3. Tavoite jäsenseurojen harrastustilojen lisääminen paikkakunnille joilla ei ole kiipeilyhallia
Viimeisen 20 v aikana Suomeen on rakennettu paljon kiipeilyseiniä erilaisten liikuntatilojen yhteyteen. Monet näistä seinistä on hyvin vähällä käytöllä, koska kyseisissä liikuntatiloissa ei työskenteli kiipeilyn ohjaajia. Samaan aikaan pienemmillä paikkakunnilla seuroilla on pulaa etenkin nuorten ryhmätoimintaan ja koulutustoimintaan sopivista tiloista.
Vajaakäytöllä olevien liikuntatilojen käyttöasteen parantaminen on ympäristö- ja talousnäkökulmista hyvää liikuntapaikkarakentamista.
Sopivien tilojen saaminen lähelle harrastajia vähentää harrastustoiminnasta syntyvää liikennettä.
Toimenpiteet
Kerätään ja jaetaan tietoa jäsenseuroille koulujen ja muiden vastaavien liikuntatilojen yhteydessä olevista kiipeilyseinistä.
Tuetaan tarvittaessa seuroja kiipeilyseinien päivityksessä, jotta harrastajien lähelle saadaan lisää sopivia tiloja. Tuki toteutetaan kiipeilyliiton seuratukena.
Seuranta
Toiminnanjohtaja seuraa seurojen käyttöön saaduista vanhoista kiipeilyseinistä.
Arviointi
Hallitus
Suunnitelman on tehnyt SKIL hallituksen jäsen Otto Lahti, Helsingissä 27.10.2021