Köysitoiminnanohjaaja-taso
Köysitoiminnanohjaaja-taso on SKIL ohjaajakoulutuksen ensimmäinen taso ja kurssi on tarkoitettu kiipeilijöiden lisäksi seikkailutoiminnassa toimiville tai siitä kiinnostuneille henkilöille. Kurssi sisältää kaksi viikonlopun mittaista (2-päiväistä) kurssiosiota sekä yksipäiväisen auktorisointikokeen.
KTO-kurssi sisältää tarvittavat taidot ja tiedot turvalliseen ohjaustoimintaan erilaisissa kiipeilyllisissä toimintapisteissä. Omia kiipeilyvälineitä ei kurssilla tarvita, jos omistaa kiipeilytossut ja valjaat, niin ne kannattaa ottaa mukaan kurssille. Auktorisoitu KTO voi ohjata yläköysivarmisteisia ryhmiä sisällä ja ulkona, esimerkiksi laskeuduttamista. KTO ei voi opettaa kiipeilyä eikä liidaamista, nämä ovat KO-tasoisen ohjaajan töitä. KTO-kursseista on karsittu pois kaikki epäolennainen tieto ja ns. "kikkailu" ja SKIL on linjannut kurssilla opetettavat tekniikat mahdollisimman yksinkertaisiksi, jotta yllämainitut tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Samalla on saatu aikaan rautainen kahden viikonlopun ja yksipäiväisen kokeen paketti kiipeilytietoa, joka on ytimekäs ja kaikkien ammattilaisten saatavissa. Poiketen muista SKIL:n ohjaajakursseista KTO-kurssille pääsemiseen ei ole kiipeilyllisiä vaatimuksia. Turvatekniikan keskuksen ohjeiden mukaan SPR EA 2 tai vastaava oltava voimassa ohjaajana toimittaessa, SKIL ei kuitenkaan kontrolloi EA- voimassaoloa KTO-kokeessa.
KTO sisältää kaksi 2-päiväistä kurssimoduulia sekä yksipäiväisen näyttökokeen, jotka suoritetaan järjestyksessä. Molemmat kurssimoduulit on läpäistävä hyväksytysti, ennen kuin kokeeseen voi osallistua. Vain Suomen Kiipeilyliitto järjestää KTO-koulutusta.
KTO 1
Pääsyvaatimukset:
- normaali terveys
- 16 vuoden ikä
- alle 18-vuotiaalla oltava holhoojan suostumus kurssille osallistumiseen
- kurssin kesto: 2 päivää, yhteensä noin 16 tuntia
- Kurssi on suomenkielinen, vähintään kohtuullinen suomen kielen taito vaaditaan
- Kurssin hinta laskutetaan kurssin jälkeen. Sisältää välineet ja materiaalin sekä kurssitodistuksen.
KTO moduuli 1-kurssille voit tulla, vaikka et olisi koskaan kiipeilyä harrastanut. Kurssi on tarkoitettu myös kiipeilyn harrastajille, kokenutkin harrastaja saa kurssilla tietoa uusista välineitä ja turvallisista toimintatavoista. Kurssilla käydään läpi sisäseinä- ja kalliokiipeilyn perusteet: varusteet, solmut, varmistaminen, laskeutuminen ja yläköysipaikan rakentaminen sekä turvallisuusajattelu. Moduulin tavoitteena on antaa kurssilaiselle turvalliset toimintatavat ja riittävä ymmärtämys kiipeilyyn liittyvissä asioissa, jotta omatoiminen harrastaminen turvallisesti olisi mahdollista. KTO 1 on perusta ohjaajakoulutukseen ja se on vaatimuksena KTO 2-kurssille osallistumiseen. Omia kiipeilyvälineitä ei kurssilla tarvita, jos omistaa kiipeilytossut ja valjaat, niin ne kannattaa ottaa mukaan kurssille.
KTO 2
Pääsyvaatimukset:
- normaali terveys ja 16 vuoden ikä
- alle 18-vuotiaalla oltava holhoojan suostumus kurssille osallistumiseen
- Suoritettuna SKIL:n järjestämä KTO moduuli 1. (Jos ei omaa kiipeily- tai köysitoiminnan kokemusta, olisi hyvä ettei moduulien väli ole liian pitkä. Usean kuukauden väli vaikeuttaa aiemman kurssin asioiden muistamista)
- kurssin kesto: 2 päivää, yhteensä noin 16 tuntia
- Kurssi on suomenkielinen, vähintään kohtuullinen suomen kielen taito vaaditaan
- Kurssin hinta laskutetaan kurssin jälkeen. Sisältää välineet ja materiaalin sekä kurssitodistuksen.
KTO moduulissa 2:ssa käydään läpi sisäseinä- ja kalliokiipeilyssä esiintyvät vaaratilanteet ja niihin toimivat ratkaisut. Moduuli keskittyy ryhmän ohjaamiseen ja mahdollisten vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn sekä niiden ratkaisemiseen. Kurssilla tutustutaan yrittäjän kannalta tärkeisiin välineisiin ja niiden huoltoon, kiipeilyttämisen etiikkaan ja erilaisten ryhmien ohjaamiseen sekä turvallisuusasioihin ryhmätoiminnassa. Moduuli 2:n jälkeen on vähintään 2 kk omatoiminen harjoitteluaika ennen näyttökokeeseen osallistumista. Omia kiipeilyvälineitä ei kurssilla tarvita, jos omistaa kiipeilytossut ja valjaat, niin ne kannattaa ottaa mukaan kurssille.
KTO-koe
Pääsyvaatimukset:
- normaali terveys ja 18 vuoden ikä
- suoritettuna molemmat SKIL:n järjestämät KTO-moduulit (KTO 1 ja KTO 2) ja vähintään kaksi kuukautta omatoimista harjoittelua mod 2:n jälkeen
- kokeeseen pitää kuitenkin osallistua 5 vuoden kuluessa mod 2-kurssista.
- Kokeeseen tarvitaan mukaan oma ns. "ohjaajan setti" eli ohjaajana toimivan välineet. Näistä kerrotaan tarkemmin kurssilla ja kokeeseen tultaessa.
- Näyttökoe on yksipäiväinen. Kokeen hinta laskutetaan kurssin jälkeen.
- Koe on suomenkielinen, vähintään kohtuullinen suomen kielen taito vaaditaan ja kurssin termit tulisi osata suomenkielisinä
- Sisältää KTO ohjaajakortin, jonka saa hyväksytysti läpäistyn kokeen jälkeen.
Kokelaan pitää osata kurssimoduuleissa opetetut asiat, mm. rakentaa yläköysi- ja laskeutumispiste, ohjata ryhmää turvallisesti sekä selviytyä ohjaustoiminnan ongelma- ja vaaratilanteista. Kokeessa kokelaalta ei vaadita turhaa kikkailua tai tietoa mitä ei ole kursseilla opetettu. Koe sisältää teoriaosuuden ja kalliolla 3-4 tehtävärastia. Jos koetta ei täysin läpäise, on lisätyöt tai osauusinta suoritettava 6 kk kuluessa.
SPR EA 2 tai vastaava oltava voimassa ohjaajana toimittaessa. Kokeeseen ilmottautuneille lähetetään ennen kurssia tarkemmat tiedot paikasta ja aikatauluista. Hinnat koskevat avoimia kokeita. Tilattujen kokeiden hinnat erikseen sopimuksen mukaan.
Tarkempi kuvaus KTO-moduuleista ja -kokeesta löytyy liitteenä olevasta dokumentista ”SKIL KTO 2015.pdf".
Uudelleen auktorisointi / KTO-kortin päivitys:
Ennenkuin KTO-kortin voimassaoloaika menee umpeen 5 vuoden kuluttua myöntämisestä, sen voi uusia seuraavilla tavoilla, osallistumalla: a) KTO mod 2:n ulkopäivään, b) mahdolliseen erilliseen korttipäivityspäivään tai c) KTO-kokeeseen. Päivityksen aikana kurssin kouluttajat seuraavat uusijan toimintaa, pitää näkyä että ammattitaitoa on ylläpidetty. Uusijan pitää osata mod 2:n asiat, mm: kiipeilyn perusasiat, välineet ja käyttö ryhmätoiminnassa. Tarkastukset ja kommunikointi. Ryhmän turvallinen liikuttaminen ja valvonta kalliolla. Ankkuripisteiden rakennus ja periaatteet. KTO -ryhmätoiminnat ja pelastus (yläköysikiipeily ja laskeuduttaminen). KTO:n turvallisuusasenne! Jos homma toimii niin saa korttiinsa vuositarran joka voimassa taas 5 vuotta eteenpäin. Omat välineet (ohjaajan setti) otettava mukaan. Vaikka kortti olisi vielä voimassa, mutta ei kortin vanhetessa ole toiminut alalla ja taidot ruosteessa niin pitää käydä uudelleen mod 2 ja suorittaa koe.
HUOM! Kortti on uusittava ennenkuin sen voimassaoloaika umpeutuu! Muutoin on suoritettava uudelleen KTO 2 -kurssi ja osallistuttava uuteen näyttökokeeseen.
Jos suorittaa KO -tason niin KTO:ta ei tarvitse päivittää ennen kuin KO vanhentuu. KTO 3 (korkeaharjoiterata ohjaajakurssi) päivittää myös alemman KTO-tason joten rataohjaajakurssin hyväksytysti läpäissyt on 5 vuotta eteenpäin myös hyväksytty KTO-ohjaaja.
KORTTI PÄIVITYS/KOE PREPPAUSPÄIVÄ Jos kiinnostusta on tarpeeksi, niin on mahdollista järjestää yksipäiväinen kertauspäivä niille kortinhalitijoille, joiden kurssista on kulunut pidempi aika ja halutaan kerrata KTO-asioita ennen koetta. Tämä kertauspäivä toimii myös KTO-kortin päivitystapahtumana niille, joiden kortti on menossa vanhaksi. Päivä noudattaa pääpiirteissään KTO mod 2:n ulkopäivää mutta siellä voidaan harjoitella kaikkia osallistujien haluamia KTO-asioita. Mahdolliset päivämäärät ilmoitetaan kurssikalenterissa. Päivän kesto: 1 päivä, yhteensä noin 8 tuntia. Mielellään oma ohjaajan setti mukaan, köysiä ei tarvita
KTO 3 (korkeaharjoiterataohjaaja)
Pääsyvaatimukset:
- normaali terveys ja 18 vuoden ikä
- voimassaoleva KTO-auktorisointi ja SPR EA 2 tai vastaava
- kortti tai todistus näytettävä kurssille tultaessa
- kurssin kesto: 2 päivää, yhteensä noin 16 tuntia
Suomen Kiipeilyliiton järjestämä Köysitoiminnanohjaaja-kurssin moduuli 3 on tarkoitettu korkeaharjoiteradoilla toimiville tai siitä kiinnostuneille henkilöille jotka ovat KTO-auktorisoituja. Kurssi on tarkoitettu kiipeilyvälineillä suoritettavaan toimintaan. (Uudet "tarrain"-välineistöllä toimivat radat käyttävät erilaista välineistöä, näissä radan asentaja yleensä kouluttaa henkilöstön).
KTO 3-kurssi sisältää korkeaharjoiterataohjaajan näyttökokeen. Kurssilla keskitytään käymään läpi turvalliset toimintatavat ja toimintaympäristö korkeaharjoiteradoilla sekä yleistä ratojen rakenteesta, asioita joiden hallinta olennaisesti vähentää onnettomuusriskejä. Kurssilaiset oppivat ennakoimaan ja täten ennalta estämään tyypillisimpiä ongelma - ja vaaratilanteita. Pelastustekniikat käydään huolellisesti läpi, jotta ohjaajat voivat vaaratilanteen sattuessa estää suurempien vahinkojen synnyn ja tarvittaessa aloittaa pelastuksen. Kurssilla opetetaan tarvittavat tiedot ryhmien turvalliseen ohjaamiseen korkeaharjoiteradoilla ja annetaan tietoa ratojen rakenteesta ja vaaroista. Kurssin kouluttajat ovat Suomen Kiipeilyliiton nimeämiä virallisia KTO 3-kouluttajia. Kurssin vastaavana toimii kokenut vastuukouluttaja, joka on SKIL koulutusvaliokunnan hyväksymä.
Kurssisisältö:
- 1. päivä sisältää: välineiden esittely ja turvallisuusnormistot, ratatyypit jaoteltuna varmistusmenetelmien mukaan, pelastustekniikat sekä alaharjoitteiden esittelyn.
- 2. päivä sisältää: käytännön harjoituksia sekä näyttökokeen jossa mitataan kokelaan taitoja ohjaus- ja ongelmatilanteissa.
Koko kurssi keskittyy osallistujien käytännön harjoitteluun ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn. HUOM! Kurssin läpäissyt ei automaattisesti ole vielä täysin oppinut ammattilainen vaan hänellä on työkalut turvallisen ohjaustoiminnan harjoitteluun joten kurssin jälkeen tulisi harjoitella esim. apuohjaajana kokeneen ohjaajan alaisuudessa! Kurssilla ei käydä läpi seikkailukasvatukseen liittyvää materiaalia.
Tarkempi kuvaus KTO 3-moduulista ja -kokeesta löytyy liitteenä olevasta dokumentista ”SKIL KTO3 2015.pdf".
KTO 3-päivitys:
Päivitys suoritetaan pätevyyden voimassaoloaikana eli 5 vuoden sisällä läpäistystä kokeesta. Päivittäjä ilmoittautuu KTO3-moduulin jälkimmäiseen päivään eli koeosuuteen. Jos ei ole ratatöitä tehnyt tai ei muuten tunne osaavansa asioita, niin kannattaa käydä koko moduuli uudelleen. Päivitys hyväksytään, jos osoittaa hallitsevansa kurssin asiat.
Kurssi- ja koepäivämäärät
Kurssi- ja koepäivämäärät löytyvät SKIL www-kalenterista. HUOM: Kurssit ja kokeet järjestetään, jos osallistujia on tarpeeksi. Peruutetusta tai siirretystä kurssista ilmoitetaan mahdollisimman aikaisin. Tarvittaessa SKIL:tä voi tilata myös yksityiskurssin seuralle, opistolle, yritykselle tms.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset
Kursseille ilmoittautumiset ja hinnat täällä
KTO tasovastaava: Tuomas Pöysti, tuomas.poeysti@gmail.com, 050-379 44 72
Kurssille ilmoittautuneille lähetetään ennen kurssia tarkempi aikataulu. Ilmoittautuminen viimeistään 2 viikkoa ennen kurssia. Ilmoittautuminen on sitova ja osallistumismaksu tulee maksaa vaikkei saapuisi paikalle. Kurssi on kaksipäiväinen ja pidetään useinmiten viikonloppuisin la ja su.
KTO-klubi
KTO 2-kurssin käynyt liitetään automaattisesti KTO-klubiin vuoden ajaksi. Klubilainen saa vuoden ajan kotiinsa Kiipeily-lehden. Jäsenyys loppuu vuoden päästä, jonka jälkeen voi uusia jäsenyyden 20 €:n vuosimaksulla. KTO-klubilainen ei ole Kiipeilyliitto/Pohjola kiipeilyvakuutuksen piirissä. Jäsenyyden uusiminen -ota yhteyttä: jari.koski@climbing.fi